Category Archives: Razpisi

Projekt Evropske komisije: TheBigThink

Spoštovani študenti,

Univerza v Ljubljani pristopa k projektu Evropske komisije z imenom»TheBigThink«, ki želi ponovno napisati izvorno kodo Evrope (“Retype Europe’s Source Code”). Evropska unija do 15. junija 2012 zbira ideje iz naslednjih kategorij: nezaposlenost mladih, kakovostno staranje, podjetništvo, zdravje in pravice na Internetu. Študenti 40 najboljših idej iz Slovenije bodo povabljeni na največji tehnološki festival na svetu, ki bo potekal od 21. do 26. avgusta 2012 v Berlinu. Na festivalu bo sodelovalo več kot 10 000 udeležencev iz celega sveta.

Kandidati naj svoje ideje pošljejo preko Twitterja z oznakama #I4DA in #UniLj ali po mailu na naslov:thebigthink@uni-lj.si  do 15. junija 2012. Komisija, ki bo zastopala vse znanstvene discipline, bo izbrala 40 najboljših, ki bodo 20. avgusta 2012 z avtobusom odpotovali v Berlin. Potovanje in nastanitev krije Evropska komisija.

Več informacij na: www.campus-party.eu in pri prof. dr. Matjažu Juriču (FRI)  matjaz.juric@fri.uni-lj.si.

Štipendije za študij na Univerzi v Mannheimu: prijava do 10.5.2012!

Dragi študenti,

študenti drugih in tretjih letnikov lahko za študij na Univerzi v Mannheimu v zimskem semestru študijskega leta 2012/2013 pridobijo štipendijo v višini 750€. Na voljo sta samo dve mesti. Vse zainteresirane prosim, da pošljejo mail s kratkim motivacijskim pismom in povprečno oceno Janji Polajnar Lenarčič na janjapol@yahoo.de. Prijave pošljite do 10.5.2012.

PREVAJANJE BESEDIL NA TEMO »BODIES REVEALED – RAZKRITA TELESA«

Nujno iščemo študenta/študentko zadnjih letnikov za prevajanje besedil (iz slovenščine v nemščino) na temo razstave BODIES REVEALED – RAZKRITA TELESA, ki že poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Delo bo trajalo do 16. 9. 2012, pogoj pa je tudi vozniški izpit.

Več informacij na: 041 743 830 (David) in e-mailu: devapuri@gmail.com.

Obenem vas prisrčno vabimo tudi na ogled razstave (www.bodies.si)!

RAZPIS za praktično usposabljanje ERASMUS

Dragi študenti, drage študentke,

tudi letos je Univerza v Ljubljani objavila razpis ERASMUS praktično usposabljanje za leto 2012/2013. Prijavijo se lahko študentje, ki izpolnjujejo minimalne pogoje, določene s strani Evropske komisije.

 1. Študenti lahko v tujini bivajo najmanj 3 mesece in največ 1 leto.
 2. Mobilnost za prakso lahko izvajajo le nosilke razširjene Ersmus univerzitetne liste.
 3. Prijavijo se lahko vsi studenti, ki so vpisani na UL.
 4. Študenti morajo imeti pred odhodom v tujino urejeno prijavno dokumentacijo in pripadajoči dogovor o usposabljanju, ki ga potrdita članica in delodajalec.
 5. Praktično usposabljanje je mogoče na partnerskih institucijah in organizacijah v tujini. Prakse ni mogoče opravljati na predstavništvih Evropske komisije, slovenskih predstavništvih ali slovenskih podjetjih.

Predvidevamo, da bo finančna pomoč za ERASMUS praktično usposabljanje omejena na največ 4 mesece.

Več o praksah najdete tu:

Mednarodna pisarna FF

ERASMUS Uni LJ

Vsi zainteresirani izpolnite priloženi obrazec in ga oddajte na oddelek do datuma, ki ga določi le-ta. Oddelki morajo prijave izbranih kandidatov oddati Mednarodni pisarni FF do najkasneje 22.2. 2012.

Prijeten pozdrav.

Razpis štipendij Nemške akademske službe za izmenjavo

Z veseljem Vas obveščamo, da Nemška akademska služba za izmenjavo (DAAD)  in Zvezna republika Nemčija tudi v študijskem letu 2012/2013 nudita različne štipendije za vse mlade raizskovalce med vami:

 1. Raziskovalne štipendije za doktorande in mlade znanstvenike
 2. Raziskovalna bivanja za visokošolske učitelje in znanstvenike
 3. Študijske štipendije za graduirance z vseh znanstvenih področij
 4. Ponovna povabila za nekdanje štipendiste
 5. Štipendije za umetnike
 6. Štipendije za obisk visokošolskih poletnih tečajev
 7. Študijska potovanja in študijska praksa
 8. Praktikantska mesta za slovenske študente s področja naravoslovnih in inženirskih znanosti ter kmetijstva in gozdarstva

Prošnje je potrebno oddati Veleposlaništvu Zvezne republike Nemčije (Prešernova 27, 1000 Ljubljana) najkasneje do 15. novembra 2011 (žig pošte).

Izjema: študijske štipendije za umetnike ter prošnje za študijska potovanja in študijsko prakso

Nadaljnje informacije in seveda obrazci za prijavo so na voljo tukaj.

Brezplačne delavnice

– ČUSTVENA INTELIGENCA PRI ŠTUDIJU, ki bo 6. junija od 9.30 do 12.30 na Filozofski fakulteti v Modri sobi (5. nadstropje, soba 526). Prijave sprejemamo do vključno 1. junija na naslov: urska.gruden@uni-lj.si.
– PREMAGOVANJE STRESA PRED IZPITOM, ki bo 8. junija od 10.00 do 13.00 na Filozofski fakulteti v predavalnici 325 (3. nadstropje). Prijave sprejemamo do vključno 5. junija na naslov: urska.gruden@uni-lj.si.

Se vidimo na delavnicah.

Urška Gruden, univ.dipl. ped., spec.

Delavnica “Od ideje do rešitve”

Spoštovani!

Vabimo vas na brezplačno delavnico OD IDEJE DO REŠITVE – TEHNIKE USTVARJALNEGA MIŠLJENJA, ki bo v petek, 27. maja, od 9.30 do 12.30 na Filozofski fakulteti v didaktični učilnici (prizidek fakultete), ki jo bo vodila Ana Miletić iz podjetja Hekata.

Na delavnici boste spoznali kako katero izmed vaših originalnih idej lahko tudi realizirate.

Prijave zbiramo do vključno 24. maja na e-naslov: urska.gruden@uni-lj.si.

Veselimo se srečanja na delavnici.

Literarno prevajanje – Premuda

Na spletni strani graškega prevodoslovja je objavljen razpis za letošnjo poletno šolo literarnega prevajanja na hrvaškem otoku Premuda. Rok je 9. maj. Zaenkrat z možnostmi dobro kaže, vabljeni, predvsem tudi tisti, ki doslej morda niso imeli sreče.Štipendijo prejme osem študentov (ali ravnokaršnjih diplomirancev) z maternim jezikom slovenščino (prevajanje iz nemščine) in osem z maternim jezikom nemščino. Kolegij na Premudi bo letos potekal od 16. do 30. julija. Uspešen zaključek prinese točke ECTS.

V torek, 17. maja opoldne bo v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani na vabilo ITAT Graz gostoval priljubljeni mladi avstijski pisatelj MICHAEL STAVARIČ, predstavili ga bosta lanskoletna in nekdanja štipendistka Jelena Mikloš in Tina Štrancar. Dan prej, 16. maja ob 17. uri, bo avtor gost študentk Karine Soršak Kukovec, Katje Zorko in Petre Bratušek na Oddelku za prevodoslovje Filozofske fakultete v Mariboru. To bosta tudi srečanji nekdanjih “Premujanov”, znana pa bodo verjetno tudi že imena novih.

Besedilo za poskusni prevod je letos dolgo eno stran (za Slovence začetek ene od zgodb v zbirki Clemensa J. Setza: Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes – za študente z maternim jezikom nemščino pa začetek romana Miha Mazzinija: Nemška loterija).
14 dni je na otoku v zadarskem otočju posebno vzdušje, naklonjeno umetniškim besedilom, o čemer pričajo fotografije, objavljene na spletni strani Youtube (pripravili Nataša Urbančič in Tina Štrancar):

Program je lansko leto praznoval 15. obletnico ustanovitve. Ustanovitelj in vodja seminarja je akad. prof. dr. Erich Prunč. Seminar financira avstrijsko ministrstvo za pouk, znanost in kulturo.

Motivacijska pisma za prevajalce v slovenščino so lahko v slovenščini. Vse ostale informacije o želenih skeniranih dokumentih so v prilogi, na spletni strani http://www-classic.uni-graz.at/itat/premuda/sl/index.html,elektronskem naslovu premuda@uni-graz.at ter telefonskih številkah 031 258 116  in +43-316-380-2667.

Dodatne informacije

Konferenca “The Young generation of the Danube Area as a Key to European Integration” na Madžarskem

Objavljamo razpis za prijavo na konferenco “The Young generation of the Danube Area as a Key to European Integration” v organizaciji Youth Citizens Danube Network, ki bo potekala od 17. do 19. junija 2011 v Budimpešti. Udeleženci lahko sodelujejo na štirih delavnicah.

Rok za prijave je 11. april 2011

Več informacij lahko zainteresirani najdejo na naslovu 

http://www.youngdanubians.eu/wp/wp-content/uploads/Call-for-paper.pdf

in

http://www.youngdanubians.eu/.

Mednarodna pisarna FF