Category Archives: Zabava

Filmski cikel Kafka na filmu

Dragi bralci,

v okviru spremljevalnega programa festivala bo v sodelovanju s Cankarjevim domom med 22. in 26. februarjem potekal tudi filmski fokus Kafka na filmu, v katerem si bodo obiskovalci lahko ogledali nekatere največje filmske mojstrovine, posnete po literarni predlogi Kafkovih del, ki nas popeljejo skozi vse plasti njegovega dela in življenja.

AKCIJA: Ob nakupu katerekoli knjige iz zbirke Kafka (v Cankarjevem domu ali knjigarni Beletrina) v času trajanja filmskega cikla, vam podarijo vstopnico za ogled enega izmed filmov!

Urnik predstav:

  • Sreda, 22.2.:    ob 20.00: Proces
  • Četrtek, 23.2.:    ob 20.00: Razredni odnosi, predfilm: Jezdec na vedru
  • Petek, 24.2.:     ob 20.00: Grad, predfilm: Sobna štorklja
  • Sobota, 25.2.:     ob 20.00: Gospod Klein
  • Nedelja, 26.2.:    ob 18.00: Proces
    ob 20.15: Preobrazba, predfilm: Podeželski zdravnik

Kosovelova dvorana: 4,8 EUR

Več o predvajanih filmih in o vstopnicah

Vabljeni!

Mefisto (Slovensko mladinsko gledališče)

Vse študente in študentke vabimo na skupinski ogled predstave Mefisto v Slovenskem mladinskem gledališču (Vilharjeva cesta 11) v ponedeljek, 24.10.2011 ob 20. uri.  Predstava traja približno 1 uro in 45 minut, po njej pa bo potekal še pogovor z ustvarjalci.

Cena vstopnice za študente znaša 6€. Prosimo za najavo preko elektronske pošte na naslov kmetic.mihael@gmail.com ali mihael.kmetic@germanistika.net najkasneje do četrtka, dne 20.10.2011.

Več informacij dobite na spletni strani Slovenskega mladinskega gledališča.

Vljudno vabljeni!

Debatni klub Filozofske fakultete

Dragi študenti, drage študentke,

s pričetkom novega študijskega leta se vam ponuja obilica možnosti za spletanje novih prijateljstev, širitev obzorij, odkrivanje skritih talentov ter razvijanje uporabnih spretnosti.

Debatni klub Filozofske fakultete vam omogoča vse to in še več. Ne dovolite, da vam takšna možnost uide!

V debatnem klubu se goji oblika komunikacije, v kateri se soočita dve nasprotujoči si, dobro argumentirani ter zanimivo predstavljeni stališči.

Predstavitvena debata bo na ogled v ponedeljek, 17.10.2011, ob 19:40, v predavalnici 18. Izkušeni debaterji bodo soočili mnenja na trditev:

Študij humanistike je slaba naložba za prihodnost.

Dogodku sledijo odgovori na vprašanja  ter komentaje, nato pa bodo srečanja potekala vsak ponedeljek ob 19:40 v predavalnici 02.

Podrobnejše informacije dobite tu: Vabilo

Vljudno vabljeni!

Srečanje s Claudiom Magrisom

Spoštovani,

v sredo, 1. junija ob 19. uri vas vabimo v Trubarjevo hišo literature na Stritarjevo 7 v Ljubljani na srečanje s tržaškim pisateljem, germanistom in esejistom Claudiom Magrisom.

Vstop je prost.

Več o dogodkih na: www.trubarjevahisaliterature.si

Vsi dogodki v Trubarjevi hiši literature so brezplačni. Hiša je odprta od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure in ob sobotah od 10. do 14. ure ter v času kulturnih prireditev.

Vabljeni!

Brezplačne delavnice

– ČUSTVENA INTELIGENCA PRI ŠTUDIJU, ki bo 6. junija od 9.30 do 12.30 na Filozofski fakulteti v Modri sobi (5. nadstropje, soba 526). Prijave sprejemamo do vključno 1. junija na naslov: urska.gruden@uni-lj.si.
– PREMAGOVANJE STRESA PRED IZPITOM, ki bo 8. junija od 10.00 do 13.00 na Filozofski fakulteti v predavalnici 325 (3. nadstropje). Prijave sprejemamo do vključno 5. junija na naslov: urska.gruden@uni-lj.si.

Se vidimo na delavnicah.

Urška Gruden, univ.dipl. ped., spec.

Mednarodni simpozij o življenju in delu Maxa Frischa

Cankarjev dom, torek, 17. maja 2011, dvorana E 1,2 od 13. do 18. ure.

Organizator: Študentska založba
Partnerja: Cankarjev dom in Nova revija

Ob stoletnici rojstva švicarskega pisatelja Maxa Frischa pri Študentski založbipripravljamo mednarodni simpozij o njegovem ustvarjanju. Na sipmoziju bodo svojeprispevke predstavili tako domači poznavalci in ljubitelji njegove literature, ko tudi gostje iz Švice in Nemčije.

Program simpozija

Literarno-prevajalska poletna šola ITAT Premuda predstavlja: Michael Stavarič

»THE MOST WANTED avstrijski PISATELJ poletja 2010«po izboru mladih prevajalk zdaj tudi v Ljubljani in Mariboru.

  • 16. 5. (ponedeljek), 17.00: Filozofska fakulteta Maribor, amfiteater, Koroška 160
  • 17. 5. (torek), 12.00: Ljubljana, Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7

Vabljeni vsi, ki vas zanima književni prevod, novinarji, študentje, začetniki in veterani, in vsi, ki vas zanimajo avstrijska književnost, eksofonija, poetična in ritmična proza (glavne junakinje nežne in brutalne, sočutne Stavaričeve proze so nemalokrat dekleta in žene s travmatičnimi izkušnjami).Vabljeni pa tudi leposlovni in glavni uredniki slovenskih založb, ki bi morda (radi?) odkrili kak mladi prevajalski talent in novo ime za svoj književni program.

Tiskovna informacija.

 

Literarno prevajanje – Premuda

Na spletni strani graškega prevodoslovja je objavljen razpis za letošnjo poletno šolo literarnega prevajanja na hrvaškem otoku Premuda. Rok je 9. maj. Zaenkrat z možnostmi dobro kaže, vabljeni, predvsem tudi tisti, ki doslej morda niso imeli sreče.Štipendijo prejme osem študentov (ali ravnokaršnjih diplomirancev) z maternim jezikom slovenščino (prevajanje iz nemščine) in osem z maternim jezikom nemščino. Kolegij na Premudi bo letos potekal od 16. do 30. julija. Uspešen zaključek prinese točke ECTS.

V torek, 17. maja opoldne bo v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani na vabilo ITAT Graz gostoval priljubljeni mladi avstijski pisatelj MICHAEL STAVARIČ, predstavili ga bosta lanskoletna in nekdanja štipendistka Jelena Mikloš in Tina Štrancar. Dan prej, 16. maja ob 17. uri, bo avtor gost študentk Karine Soršak Kukovec, Katje Zorko in Petre Bratušek na Oddelku za prevodoslovje Filozofske fakultete v Mariboru. To bosta tudi srečanji nekdanjih “Premujanov”, znana pa bodo verjetno tudi že imena novih.

Besedilo za poskusni prevod je letos dolgo eno stran (za Slovence začetek ene od zgodb v zbirki Clemensa J. Setza: Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes – za študente z maternim jezikom nemščino pa začetek romana Miha Mazzinija: Nemška loterija).
14 dni je na otoku v zadarskem otočju posebno vzdušje, naklonjeno umetniškim besedilom, o čemer pričajo fotografije, objavljene na spletni strani Youtube (pripravili Nataša Urbančič in Tina Štrancar):

Program je lansko leto praznoval 15. obletnico ustanovitve. Ustanovitelj in vodja seminarja je akad. prof. dr. Erich Prunč. Seminar financira avstrijsko ministrstvo za pouk, znanost in kulturo.

Motivacijska pisma za prevajalce v slovenščino so lahko v slovenščini. Vse ostale informacije o želenih skeniranih dokumentih so v prilogi, na spletni strani http://www-classic.uni-graz.at/itat/premuda/sl/index.html,elektronskem naslovu premuda@uni-graz.at ter telefonskih številkah 031 258 116  in +43-316-380-2667.

Dodatne informacije