Category Archives: Arhiv germanistika.NET

AlleMANIAK

Hast du Lust zum Schreiben? Mach doch mit!

Hast du Interesse an einem speziefischen Thema oder möchtest du ein Journalist werden und mit verschiedenen Personen ein Interview führen? Möchtest du vielleicht ein Gedicht oder eine Kolumne publizieren? Binde dich mit uns. Wir sind AlleMANIAK.

Sende uns deine Beiträge, Kommentare und Vorschläge oder Fragen per E-Mail an: allemaniak10@gmail.com

Wir lesen uns in AlleMANIAK!

KŠAG EKSKURZIJA – BRNO 2010

Z obiskom predbožičnega sejma na Dunaju

Ekskurzija v Brno bo potekala od 15. do 17. decembra 2010.

Cena ekskurzije bo največ 80 € (odvisno od sofinanciranja) in vključuje:

– avtobusni prevoz – odhod iz Ljubljane (Dolgi most).
– dve nočitvi z zajtrkom

Predviden je obisk tamkajšnje univerze (udeležba na organiziranih predavanjih je obvezna).

Prijavite se lahko v ponedeljek, 11. 10. 2010 od 12:00 (poldne) dalje na ksag.ekskurzije@gmail.com, do zapolnitve mest.

Če bo prijav več kot bo razpisanih mest, boste uvrščeni na čakalno listo. Prijave potekajo po načelu kdor prej pride prej melje. Prostih mest je 45 (+5 za profesorje; v primeru, da se le-ti ne bodo prijavili, bomo ta mesta odprli za študente).

Prijav, ki bodo prispele pred 12:00, ne bomo upoštevali. Še v istem dnevu boste obveščeni o svoji uvrstitvi na ekskurzijo, ko boste prejeli navodila in podatke za plačilo varščine (25€). S plačilom le-te bo vaša prijava potrjena. V primeru odpovedi z vaše strani (če si ne boste zagotovili zamenjave), varščine ne vračamo.

Prijava naj vsebuje:
Ime in priimek
Naslov (tisti, ki je na osebnem dokumentu)
Številka osebnega dokumenta (s katerim boste tudi potovali – preverite datum veljavnosti)
EMŠO
Kontaktni podatki: email naslov, telefonska številka
Smer in letnik študija

Za morebitna vprašanja smo dosegljivi na zgoraj omenjenem email naslovu.

Burgteheater in Elfriede Jelinek

17. in 18. februarja ob 20.00 prihaja v Cankarjev dom gostovat osrednje avstrijsko gledališče Burgtheater z Dunaja. Na odru Gallusove dvorane bo odigral dramo Babilon Nobelove nagrajenke Elfriede Jelinek, ki jo je režiral Nicolas Stemann. Stemann se je po vsej Evropi proslavil ravno z režijami tekstov Jelinekove.

Za študente Filozofske fakultete smo v Cankarjevem domu pripravili poseben popust: 10-odstotni na redne cene vstopnic in 5-odstotni za študentske vstopnice.

Ne zamudi priložnosti, da vidiš uprizoritev najbolj cenjene avstrijske dramske avtorice ta hip!

Podcasti

Pojem Podcast je nastal s kombiniranjem imena Applovega izdelka iPod in angleške besede “broadcast” (oddajati). Podcast deluje podobno kot internetni radio, pri čemer pa datoteke podcast oddaje lahko avtomatično prenesemo na naš računalnik vsak dan. Vse, kar potrebujete za ogled podcastov je predvajalnik iTunes. Če imata iPoda, ki omogoča predvajanje videa, pa svoje podcaste lahko vzamete s sabo na pot.

Kako bodo Podcasti pomagali germanistom? Internetna stran nemške televizije RTL vsak dan postreže z novimi podcasti oddaj: Excklusiv, Nachtjurnal in Aktuell. Sedaj res nimate več izgovora, da niste mogli pogledati zadnje informativne oddaje.

Povezave do video-podcastov (potrebujete program iTunes):

Weihnachtsabend

Endlich ist es soweit …

20. 12. 2007 ob 19. 30 vas vabim na božicno praznovanje, na Weihnachtsabend, ki bo potekal na oddelku.
Kot ste opazili, je oddelek že okrašen in ima prav lepo smerkico. Pod to smerkico se nahaja škatla, v katero lahko odvržete svoje božicne želje za oddelek – najbolj zanimive bodo prebrane! Da pa bo ‘žurka’ res uspela, prosim prinesite pecivo … Tradicija je, da se posladkamo z domacim pecivom in zato vsi, ki radi pecete, naredite tudi letošnje praznovanje nepozabno!

Se vidimo tam! smile

Konferenca SKIP 2007

Spostovani,

LUI letos ze drugic organizira konferenco SKIP2007 (semenski kapital in podjetnistvo), ki je hkrati tudi zakljucna prireditev Tekmovanja za najboljsi poslovni nacrt 2007. Konferenca SKIP2007 bo potekala 12. decembra ob 15.00 uri v Zbornicni dvorani Univerze v Ljubljani. Tema letosnje konferenca so novosti na podrocju razvoja tveganega kapitala v Sloveniji.

Na konferenci bomo spregovorili o tem,

* kako se institucije podpornega okolja povezujejo z investitorji (Borut Sterle)
* kako nov Zakon o druzbah tveganega kapitala lahko podpira mlada podjetja v Sloveniji (Janko Burgar)
* na konferenci pa bo potekala tudi okrogla miza z naslovom Zdruzevanje poslovnih angelov v Sloveniji in prvi rezultati (Vida Petrovcic z gosti: Jure Mikuz, Blaz Kos, Slobodan Sebincic, Enej Kuscer)

Ob zakljucku konference bomo razglasili zmagovalce Tekmovanja za najboljsi poslovni nacrt 2007, ki bodo prejeli denarne nagrade v skupni vrednosti 6.250 EUR.

Vec o poteku konference si lahko preberete v vabilu (v priponki) ali na spletni strani http://www.lui.si/novice/skip-2007/ !

Udelezba na konferenci je brezplacna, vendar zaradi omejenega stevila mest prosimo, da svojo udelezbo potrdite na elektronski naslov: natasa.tomic@lui.uni-lj.si .

Vabljeni!

Lep pozdrav,

Ekipa LUI

Branje in pogovor s pisateljico Erico Fischer

Filozofska fakulteta, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko in založba ŠKUC vabita ob izidu slovenskega prevoda romana Aimée & Jaguar na branje in pogovor s pisateljico
ERICO FISCHER v ponedeljek, 10. decembra 2007
ob 15.30 v ucilnici 302, 3. nadstropje.

Pa še nekaj o knjigi:

Aimée & Jaguar

Najvecja uspešnica avstrijske pisateljice, novinarke in prevajalke Erice Fischer (roj. 1943) je prav roman Aimée & Jaguar . Doslej je bil preveden v 17 jezikov, po njem je posnet tudi odmeven film z Mario Schrader in Juliane Köhler v glavnih vlogah.

Zgodba se dogaja v Berlinu med drugo svetovno vojno, glavni akterki sta atraktivna crnolasa Judinja Felice (Jaguar) in svetlolasa Nemka Lilly (Aimée), porocena mati štirih otrok. Roman, ki temelji na resnicni zgodbi, je bogato dokumentiran z originalnimi pismi, pesmimi, dnevniškimi zapiski in pricevanji, poleg   pretresljive ljubezenske zgodbe pa na najbolj neposreden nacin predstavlja javno in zasebno sfero t. i. judovskega vprašanja. Prepricljiva, avtenticna, vecglasna in hkrati zelo intimna pripoved.  

Prevajalka: Irena Samide

Filofest 2007

Med 10. in 14. decembrom letos se bo na Filozofski fakulteti UL zgodil drugi Mednarodni festival studentske filmske in video produkcije FILOFEST 2007. Tudi tokrat bomo gledalcem in ostalim udelezencem ponudili najnovejse studentske filme z vsega sveta ter pestre aktivnosti in dogodke v okviru spremljevalnega programa.

Letos je na nas naslov prispelo 347 filmov z vsega sveta, tekom festivala pa jih bomo prikazali 115. V tekmovalni program, ki ga sestavljajo filmi neodvisne studentske produkcije, se je uvrstilo 34 kratkih in celovecernih filmov, od tega kar 22 slovenskih. V netekmovalnem delu programa, ki je sestavljen iz filmov studentov filmskih sol in akademij, pa bomo prikazali 65 filmov. Posebni programski sklop bo gledalcem ponudil izbor trinajstih filmov partnerskega festivala LES INATTENDUS iz francoskega Lyona, od katerih je eden avtorsko delo slovenskega reziserja.

Vabimo vas na otvoritev festivala, ki bo 11. 12. 2007, ob 12.00, v avli FF. Prav tako vas vabimo na zakljucno slovesnost s podelitvijo nagrad, ki bo 14. 12. 2007, ob 19.00, v predavalnici 34. Vec o filmih in spremljevalnem programu (zuri, filmska glasba, stand-up comedy, karaoke …) si lahko preberete na www.filofest.com.

Upam, da se vidimo na Filofestu!