Bralni dvoboji

Revija Tretji dan in društvo SKAM vas postavljata pred literarni izziv

Dandanes je literarno dogajanje pogosto omejeno na tiho branje v zasebnem svetu nočne lučke in naslanjača. Vendar ni bilo vedno tako. Bralna kultura temelji na ustnem izročilu, ki ima v evrop skem prostoru dolgo tradicijo. Namen bralnih dvobojev je v ciklu treh večerov, posvečenih trem zgodovinskim obdobjem, obuditi glasno skupinsko branje.

***

1. Pogovor o ustnem pripovedništvu

Ljubljana, 2. 11. 2010, ob 19.30

Modra soba Filozofske fakultete

Za izhodišče večera nam bo kratek odlo mek iz Heziodove pesnitve Dela in dnevi. Pogovor z gostom pesnikom, profesorjem in prevajalcem Branetom Senegačnikom bo osvetlil vlogo, ki jo je v antiki odigralo množično udeleževanje v javnih literarnih dogodkih. Na lastna ušesa pa bomo slišali tudi, kako je tradicija pripovedništva navzoča med nami še danes.

2. Viteški spopad

Celovec, 3. 11. 2010, ob 18.30

Mohorjeva knjigarna, Viktringer Ring 26

Drugi večer bo posvečen trubadurjem in njihovim tekmovalnim recitalom. Povablje na gosta pesnica Katja Perat in pesnik Karlo Hmeljak se bosta glede na dano temo in prvi verz ob spremljavi srednjeveških instrumentov v živo skusila v svojem pesniškem talentu.

3. Branje v kavarnah

Koper, 4. 11. 2010, ob 18.30

Središče Rotunda, Destradijev trg 11

Sklop bomo končali z branjem ob kavi. Tokrat se bo pred našimi očmi mlad in nadarjen pisec kratkih zgodb Jasmin Frelih podvrgel presoji literarnega kritika in teoretika Tomislava Virka.

***

Občinstvo literarnih večerov ne bo samo občinstvo. Prav vsak bo povabljen, da v njih sodeluje, saj je aktivno vključevanje ključno za poustvarjanje vzduš ja, ki je prevevalo pretekla obdobja in udeležence vodilo do skupinske katarze.

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *