Mednarodni simpozij o Franzu Kafki

Spoštovani,

Vljudno Vas vabimo, da se nam v četrtek, 8. marca pridružite na mednarodnem simpoziju o Franzu Kafki, ki bo potekal med 11. in 17. uro v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.
Franz Kafka (1883–1924) velja za enega najbolj znanih in izzivalnih klasikov svetovne književnosti. Postal je literarna legenda, čeprav je v času svojega življenja objavil le manjši del svojega opusa. Cenijo ga bralci po vsem svetu, zdaj pa njegova dela v celoviti in izčrpni zbirki končno prihajajo tudi med slovenske ljubitelje literature. Zbirka, ki je štiri leta izhajala v sklopu izdaj Beletrine, obsega enajst knjig; večinoma gre za prvič objavljene ali nove prevode, ki bralce popeljejo skozi vse plasti Kafkovega dela in življenja.

Na simpoziju bo svoje prispevke predstavila vrsta uglednih poznavalcev Kafke iz Slovenije in tujine: dr. Tadej Troha – prevajalec in publicist; dr. Neva Šlibar – redna profesorica nemške književnosti na Filozofski  fakulteti Univerze v Ljubljani; dr. Reiner Stach – eden najpomembnejših Kafkovih biografov v nemškem prostoru; dr. Roland Reuß – profesor z Uneverze v Heidelbergu in urednik najobsežnejše  zbirke Kafkovih  zbranih del v nemškem prostoru;  dr. Josef Čermák – literarni zgodovinar in prevajalec Kafkovih del v češki jezik ter soustanovitelj Društva Franza Kafke v Pragi, in dr. Štefan Vevar, prevajalec Kafkovih del v slovenski jezik.

Program simpozija:

11.00 – 13.00
dr. Štefan Vevar: Prevodne implikacije Kafkove pisave v perspektivi slovenskega prevoda
dr. Neva Šlibar: Kafka, stripi in mladina
dr. Roland Reuß: Duh črke. Kafkova pisava.

13.00 – 14.00: odmor

14.00 – 15.30
dr.Tadej Troha: Kafka in dogodek
dr. Josef Čermák: Recepcija Kafkovih del na Češkem

15.30 – 16.00: odmor

16.00 – 17.00
dr. Janko Ferk: Sodnik(i) v Kafkovem procesu
dr. Reiner Stach: “Zakaj je Kafka pustil svoja dela obležati. Pripombe k literarnemu fragmentu.”

Povezuje: dr. Tadej Troha

V sodelovanju z revijo Sodobnost.
Vstop na dogodek je brezplačen.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *