Angleška stavčna sintaksa

Za vse sotrpine na Oddelku za anglistiko FF v Ljubljani dajem na vpogled moje zapiske za predmet Angleška stavčna sintaksa. Povzetki posameznih poglavij se nanašajo na knjigo Modern English Grammar (Blaganje & Konte), odgovori na vprašanja in primeri stavkov pa so povzeti iz foruma englistika.info. Za uspešno opravljanje praktičnega dela izpita je potrebno preleteti celotno temo na njihovem forumu (zelo utrujajoče, saj ta trenutek obsega že kar 51 strani) – upam, da vam bo moja stran stvari malo olajšala.

FFjevski sistem preverjanja znanja me je pri tem predmetu prav pošteno butnil po glavi in denarnici, saj se mi je študij zaradi bednih rokov zavlekel za skoraj eno leto. Lansko leto so namreč ukinili novembrski in marčevski rok, kar je za mene pomenilo, da sem (potem ko sem se sredi septembra vrnil iz študentske izmenjave) nepričakovano moral čakati na nov rok štiri mesece. Ne predstavljate si, kako sem preklel vse na zemlji, pod njo in nad njo, ko januarja (najbrž zmeden od novega leta in tudi že malo ven iz angleškega jezika) izpita nisem opravil in moral čakati še do junija. Upam, da tudi vi ne boste ponovili mojo napako in šli izpit opravljati čim prej! Pa še nekaj napotkov za absolvente, ki odlašajo z izpitom že debelo leto:

  • kljub temu, da je snovi izredno veliko, ob razumevanju snovi izpit ni tako zelo težek – samo vsako prebrano stvar morate razumeti in se ne piflati – priporočam, da se vsako poglavje učite posebej, najprej iz knjige (po primerih) – šele nato iz mojih zapiskov (če se vam sploh zdijo vredni vaše pozornosti)
  • stavčna analiza prinese le polovico točk, zato se je teorijo treba naučiti popolnoma (največkrat se pojavljajo vprašanja, odgovore na katera boste našli tule)
  • Quirka (po mojem mnenju) ni potrebno posebej predelovati, saj se vprašanja iz te knjige ne pojavljajo pogosto – vprašanja iz Quirka so zajeta tudi v datoteki Q & A.
  • zelo veliko ljudi se odjavi od izpita – seveda bo profesorica (sicer nejevoljno) ustregla vaši prošnji – ampak odjava je čista bedarija – pojdite pisat izpit, da vas bo streznilo. Ob naslednjem roku (po možnosti čez pol leta) bo občutek o znanju pred izpitom popolnoma enak.
  • takoj po sintaksi pojdite še na rok iz MEL4 – ne odlašajte, saj so pri tem izpitu prav tako razpisani le štirje roki na leto
  • feedback študentov o zahtevnosti izpita je zelo različen – nekateri pravijo, da se je treba učiti en teden, drugi trdijo, da so bili uspešni šele po večmesečnem učenju – ne ozirajte se na njih;

Sedaj pa še datoteke – za pravilnost odgovorov ne prevzemam nobene odgovornosti – fino bi bilo, če se datoteke še dopolnjujejo, saj popolnoma vse stvari tudi niso pokrite… Urejate in širite jih lahko po mili volji…

Izpiski iz Modern English Grammar (Blaganje & Konte)

Povedi za vaje (Form & Function) – primer reševanja imate v sklopu vaj za Angleško sintakso

Odgovori na najbolj pogosta vprašanja, ki se pojavijo na izpitu:

Upam, da sem vam vsaj malo olajšal učenje in prihranil nekaj časa pri brezzveznem iskanju nepotrebnih informacij. Želim vam veliko uspeha na izpitu!!!

1231686073550585399rg1024_four_leaves_cloversvgmed

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

Alles Deutsch oder was?