Danes je Če sep 09, 2010 9:43 pm

Časovni pas: UTC

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: pomoč
OdgovorObjavljeno: Sr feb 07, 2007 6:34 pm 
Odsoten
AußenseiterIn

Pozdravljeni!
Sem dijakinja 4. letnika gimnazije in razmišljam o vpisu na dvopredmetno nemščino(nemščina in sociologija).Sicer o tej smeri študija nikoli prej nism razmišljala a sedaj mi je postal zanimiv.Ker imam na nemščini osnovni nivo za maturo(tega sm izbrala ker se nemščine nism učila prej ampak samo 4 leta v gimnaziji in me je bilo malo strah vzeti višji nivo)Uglavnem moje vpr. je če se lahko vpišem v to smer v primeru omejitev ali moram nujno imeti višji nivo?Sicer je malo nesmiselno d ima nekdo osnovni nivo in želi študirat nemščino a vendar mi gre le poguma nisem imela dovolj.Kako pa je bilo z omejitvami v prejšnjih letih?Skratka prosila bi vas za par informacij!Že vnaprej hvala:)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr feb 07, 2007 6:43 pm 
Odsoten
MagisterIn
Uporabniški avatar

Kraj: Bloška Polica 22
Živjo!

Jaz sem imela na maturi iz nemščine osnovni nivo... Z omejitvami pri naši generaciji ni bilo problema (2002/2003), ne vem pa, kakšno povpraševanje je sedaj.

Pa veliko uspeha pri maturi!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr feb 07, 2007 6:58 pm 
Odsoten
AußenseiterIn

Joj hvala ti za to informacijo:)
To me je razveselilo.Ja lani kokr sm gledla ni blo omejitev ampak na to se ne bom zanašala:)Je pa lepo iz prve roke slišat kako je s temi nivoji.Ali je težek študij?Kakšna je natančno razlika kasneje pri delu če študiraš enopredmetno ali dvopredmetno?
Hvala še enkrat za pomoč!:)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr feb 07, 2007 7:12 pm 
Odsoten
ModeratorIn
Uporabniški avatar

Kraj: Vuzenica
Js sm zdej prvi letnik in lani tudi ni blo omejitve na nemščini. Drugače imaš pa tu omejitve prejšnjih let http://dijaski.net/?stran=omejitve&uni= ... program=19
Mislim, da ni takšen problem bit sprejet na nemščini saj točne niso bile nikoli preveč visoke.
Študij drugače je pa kul...edino kar me moti je, da je večino izpitov na koncu leta kar pomeni, da začetka poletja sploh ne opaziš, ker si skoz samo za učbeniki :D
Razlika med dvopredmetnim in enopredmetnim pa je, da na dvopredmetni smeri nimaš toliko predmetov.
Enopredmetni predmeti: Moderni nemški jezik I - lektorske vaje, Morfologija nemškega jezika - vaje, Morfologija nemškega jezika, Nemška fonetika, Temelji germanistične lingvistike, Uvod v nemško literarno vedo, Pregled nemške književnosti Ia in Ib, Branje literarnih besedil, Metodika znanstvenega dela, Nemška literarna ustvarjalnost na Slovenskem, Ustvarjalno pisanje
Dvopredmetni predmeti: Moderni nemški jezik I - lektorske vaje, Morfologija nemškega jezika, Nemška fonetika, Uvod v nemško literarno vedo, Uvod v splošno jezikoslovje, Pregled nemške književnosti Ia in Ib, Metodika znanstvenega dela

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr feb 07, 2007 7:42 pm 
Odsoten
MagisterIn
Uporabniški avatar

Kraj: In meiner Welt
Hmmm...kako bi ocenila študij nemščine...Ni ravno med najlažjimi (sama lahko še malo bolj primerjam, ker sem poleg nemščine še na FDV-ju in je študij tam bistveno lažji). Pač, če ti je nemščina RES všeč, se jo splača študirati, ker je drugače meni fajn študij. Poleg samega jezika, pa te mora zanimati tudi književnost (govora je o nemški književnosti seveda, čeprav je fajn, če si tudi nasplošno malo bolj razgledan)...fora je namreč, da so najtežji izpiti ravno iz nemške književnosti (vsaj meni osebno). Pač, treba se je usesti za knjige in se učiti. Brez tega pomoje ne bo šlo.

Pa veliko uspeha in sreče pri maturi! :wink:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Sr feb 07, 2007 7:54 pm 
Odsoten
AdministratorIn
Uporabniški avatar

Kraj: Bled
Večina dijakov tudi mene na predstavitvah FF po srednjih šolah sprašuje, ali je študij nemščine težek. Zmeraj jim odgovorim, da je to odvisno od tega koliko jih študij zanima. Torej, če te bo študij zelo zanimal, se ti bo zdel razmeroma lahek.
Glede nivojev ti ni treba skrbeti, saj na na faksu šteje le znanje, ki ga boš prinesla iz srednje šole (pa še to se da hitro nadoknaditi). S točkami načeloma ne bi smelo biti večjega problema, razen če se boš vpisala na dvopredmetni program, kjer so omejitve ponavadi višje. Drzni si! Kdor ne riskira, ta tudi ne profitira 8)
Najbrž pa si po številu odgovorov tudi opazila, da te na našem oddelku čakajo prijazni kolegi, ki ti bodo zmeraj postregli z informacijami :wink:

Upam, da se vidimo na informativnih dnevih. Jaz bom kot študent predstavljal naš oddelek. Če želiš, lahko že med ali po predstavitvi zastaviš kakšno vprašanje. Profesorji in študenti ti bomo rade volje odgovorili

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Če feb 08, 2007 4:57 pm 
Odsoten
MagisterIn
Uporabniški avatar

@kr ena Sm studentka cetrtega letnika nemscine in anglescine. Res je da ta studij ni ravno najlazji, ni pa tud tok tezko da se ne bi dal narest. Tud jst sm mela nemscino na maturi na osnovnem nivoju, pa nism zarad tega nikol mela nobenih tezav. tud jst se takrat nism mogla odloct, oz. sm dvomla ce je nemscina sploh zame, ce ne grem na visji nivo, ampak pol sm ugotovila, da je dost bols da gres na osnovn nivo bolj preprican in z boljsim obcutkom kot pa da se bojis kako ti bo slo na visjem -in s tem tvegas oceno - vsaj pr men je blo tko - in se je izkazalo za pravo odlocitev :wink: tko da nc bat, pa ne mislt, da nisi dost dobra za ta studij, ce vzames osnovni nivo. ni to nikakrsno merilo. poznam ljudi ki so imeli na maturi visji nivo pa jim na faksu ni slo in obratno :)
pozdravcek :wink:

Na vrh

Naslov prispevka: pomoč
OdgovorObjavljeno: Če feb 08, 2007 5:04 pm 
Odsoten
AußenseiterIn

Hvala vam vsem za odgovore in spodbudne besede.Mislim da se bom odločila za nemščino.No če se pojavi še kakšno vprašanje ki bi me zanimalo se bom seveda pozanimala jutri na informativnem:)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: Pe feb 09, 2007 9:51 am 
Odsoten
MagisterIn
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
kr ena sam morš pa upoštevat d če si mela nemščino samo v gimnazij, d boš mogla mogoče na začetku mal več vložit v študij k ti bo mankal snovi, besedišča...
jst se spomnem d je na informativnem reku eden od profesorjev d ne priporoča vpisa če nisi meu najman 6 let nemščine v šoli... rekla bi d to delno drži, samo če si talent za jezike in te to veseli, potem je to najmanša ovira :D

Na vrh

Naslov prispevka: Re: pomoč
OdgovorObjavljeno: Sr mar 11, 2009 6:39 pm 
Odsoten
AußenseiterIn
Uporabniški avatar

Kraj: Novo metso
En lep pozdrav vsem najprej :)
Trenutno sem dijakinja 3.letnika Gimnazije Novo mesto. Ja sej vem, ne rabm se še sekirat. Ampak vseeno zanima me, kakšne imate kaj programe, tisti, ki ste izbrali dvopredmetno nemščino, kaj imate poleg nemščine.
Pa še ena prošnja, če mi lahko malo poveste o teh predmetih, ker sem 90%, da bi šla na dvopredmetno nemcistiko :)
Dvopredmetni predmeti: Moderni nemški jezik I - lektorske vaje, Morfologija nemškega jezika, Nemška fonetika, Uvod v nemško literarno vedo, Uvod v splošno jezikoslovje, Pregled nemške književnosti Ia in Ib, Metodika znanstvenega dela

Hvala vsem in lep večer/dan še naprej :)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: So mar 14, 2009 5:38 pm 
Odsoten
AdministratorIn
Uporabniški avatar

Kraj: Bled
Hej Tina,

jaz imam poleg nemščine še angleščino in kombinacija (vsaj kar se prekrivanja predavanj tiče) je super. Prvi letnik bo imel malo drugačne predmete, ker boš študirala že po bolonjskem sistemu. Ampak načeloma se v prvem letniku naučiš pravilno izgovarjati nemške foneme in intonacijo stavkov (fonetika), totalno naučiš slovnične osnove jezika (morfologija), na lektorskih vajah se učiš o kulturi in o posebnostih nemško govorečih dežel (zraven pa narediš še kakšno slovnično vajo). Pri književnosti obdelaš starejša obdobja nemške literature, uvod v literarno vedo in uvod v jezikoslovje pa sta predmeta, ki te seznanita z osnovnimi metodami, kako se spopasti z literarnim tekstom oz. s slovničnim fenomenom.

Mislim, da je to reeeees na kratko vse :)

Uživaj in veliko uspeha na maturi naslednje leto!

Na vrh

OdgovorObjavljeno: Če jan 21, 2010 5:00 pm 
Odsoten
AußenseiterIn

Jaz pa bm rekla samo takole... Dobro premislite, če želite res vpisati študij nemščine (ki, by the way ni tako zelo lahek) in boste nato brezposelne po več let :( ... To je vsaj moja izkušnja, no (imela super ocene, redno diplomirala)... Služb ni, s tem faksom ni prihodnosti, dajte res dobro premislit in če ste vsaj malo naravoslovci po duši, vpišite kaj pametnejšega...

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: