Kot administrator strani moram v tej debati nekaj napisati.
germanistika.NET se je na spletu pojavila šele novembra 2006 z namenom, da se študenti germanistike FF povežemo preko interneta, saj osebno na fakulteti zaradi prostorske stiske ne srečujemo prav pogosto.
Pa poglejmo malo statistiko strani: dnevni obisk meseca februarja se je vrtel okoli 150 različnih obiskovalcev na dan. Decembra je bila ta številka precej nižja (samo 60). Obisk se torej povečuje, kar mene osebno zelo veseli. Ljudje prihajajo po informacije o kulturnih dogodkih in prireditvah v zvezi s študijem. Tako se srečavamo tudi v našem prostem času. Stran gradiva so druga najbolj obiskana stran na portalu. Predvidevam, da ljudje kar veselo vlečejo dol zapiske. Tudi to me veseli, saj menim da dobri zapiski precej pripomorejo k učnemu uspehu.
germanistika.NET pa se je v zadnjem času razvila tudi drugače. Mnenja, ki jih izražajo uporabniki na forumu se dejansko upoštevajo pri študentski problematiki, organizaciji dogodkov in načrtovanju projektov za prihodnost.
Zadnji primer tega je bilo npr. brucovanje, ki ga organizira KŠAG (Klub študentov anglistike in germanistike). Na forumu so uporabniki izrazili željo, da se namesto ob Alenki Godec, Tini Haver, Adiju Smolarja ali Anžeju Dežanu raje zabavajo ob kvalitetnem DJu. Včeraj so se na sestanku KŠAGa dogovorili, da bodo najeli DJa. DJ bo med drugim upošteval tudi okus germanistov in vključil pesmi, ki so napisane v temi
"Trenutno poslušam". Vesel sem, da bomo upoštevali želje vseh uporabnikov foruma germanistika.NET pri organizaciji dogodka. Včeraj, ko sem izvedel to novico, sem bil zares ponosen na VAS, uporabnike foruma, ki ste izrazili svoje mnenje.
Na žalost pa 80 uporabnikov foruma ne bo dovolj, če bomo zares želeli kaj spremeniti na višji, fakultetni ravni. Več uporabnikov pomeni tudi več idej in predlogov - samo z dobrimi predlogi pa bomo naredili naš oddelek še boljši.
Stvari dejansko lahko spremenimo. Za
Weihnachtsabend smo zbrali želje študentov za božička. Mogoče je malo banalno rečeno, ampak na oddelku so se dejansko zamislili nad količino straniščnega papirja v ženskem WCju (bojda ga je sedaj več), Gmail in Yahoomail pa sta začela na javnih računalnikih delovati kmalu po novem letu.
Verjamem, da je veliko uporabnikov, ki naš forum samo prebirajo. To niso le študenti z našega oddelka, veliko je tudi profesorjev nemškega jezika s srednjih šol, prav tako pa stran obiskujejo tudi dijaki ki se še niso odločili o nadaljnem poteku njihovega šolanja. Ob prebiranju foruma dobijo informacije, za katere bi sicer morali iti na fakulteto.
Vendar forum kljub dejstvu, da bi večina uporabnikov rada debate le prebirala, mora živeti. Ni dovolj samo branje foruma, študentje morate izraziti in napisati svoje mnenje, če želite da se stvari ki vas motijo obrnejo na bolje. Seveda pa ne smete pozabiti tudi na pohvale, ki si jih zaslužijo projekti, profesorji ali posamezni študente (tukaj mislim predvsem na študente, ki prispevajo zapiske za našo stran). To mnenje bo nekje zapisano, uporabil ga bom lahko, ko se bom kot študentski svetnik trudil uresničiti vaše želje.
Slišal sem že več očitkov, da smo študentje germanistike precej pasivni (ne vem, od kje prihajajo take informacije), kar se tiče študentskih aktivnosti na fakulteti. Če mi to kdo samo omeni ponavadi dobim kar kurjo polt. Nato mu/ji začnem naštevati vse stvari, ki jih organiziramo:
Študentje Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko smo zelo aktivni. Napisal bom samo nekaj projektov:
Ekskurzija na Dunaj za 2. letnike
Ekskurzija na Dunaj za 4. letnike v aprilu
Ekskurzija na Bavarsko za vse študente v aprilu
Oddelčni časopis alleMANIAK
Germanistični zborček
Gledališka skupina
Organizacija Weihnachtsabenda
Literarni tercet z gostujočimi pisatelji iz Slovenije in Nemčije
Obisk Andreasa Maierja, pisatelja iz Nemčije
Organizacija filmskih večerov (ponavadi vsaj 2x mesečno)
Organizacija predstavitev o bolonjski reformi (mednarodni projekt)
Cikel predavanj: Nemčija in Slovenija skozi oči znanosti
Pomoč pri organizaciji brucovanja
Odpiranje razstav na hodniku našega oddelka
Ali se udeležujete teh aktivnosti? Mogoče sodelujete pri kakšem projektu? Moje priporočilo vsem, ki se zaenkrat še ne udejstvujete študentskih aktivnosti je le eno - pridužite se nam! Po nekaj obiskih filmskih večerov boste spoznali prav tiste kolege, ki jih na oddelku zaradi vsakodnevnih skrbi prezrete. Ob obiskih neobveznih predavanj, germanističnega zborčka ali gledališke skupine boste videli kolege, ki imajo iste interese kot vi. Predvsem pa bo to dvignilo celotno vzdušje na oddelku. V največje zadovoljstvo pa bi mi bilo, če bi se o dogodkih pogovarjali tudi na našem germanističnem forumu.
Uf, tole se je pa zavleklo pozno v noč