Category Archives: Filozofska fakulteta

Mednarodni simpozij o Franzu Kafki

Spoštovani,

Vljudno Vas vabimo, da se nam v četrtek, 8. marca pridružite na mednarodnem simpoziju o Franzu Kafki, ki bo potekal med 11. in 17. uro v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.
Franz Kafka (1883–1924) velja za enega najbolj znanih in izzivalnih klasikov svetovne književnosti. Postal je literarna legenda, čeprav je v času svojega življenja objavil le manjši del svojega opusa. Cenijo ga bralci po vsem svetu, zdaj pa njegova dela v celoviti in izčrpni zbirki končno prihajajo tudi med slovenske ljubitelje literature. Zbirka, ki je štiri leta izhajala v sklopu izdaj Beletrine, obsega enajst knjig; večinoma gre za prvič objavljene ali nove prevode, ki bralce popeljejo skozi vse plasti Kafkovega dela in življenja.

Na simpoziju bo svoje prispevke predstavila vrsta uglednih poznavalcev Kafke iz Slovenije in tujine: dr. Tadej Troha – prevajalec in publicist; dr. Neva Šlibar – redna profesorica nemške književnosti na Filozofski  fakulteti Univerze v Ljubljani; dr. Reiner Stach – eden najpomembnejših Kafkovih biografov v nemškem prostoru; dr. Roland Reuß – profesor z Uneverze v Heidelbergu in urednik najobsežnejše  zbirke Kafkovih  zbranih del v nemškem prostoru;  dr. Josef Čermák – literarni zgodovinar in prevajalec Kafkovih del v češki jezik ter soustanovitelj Društva Franza Kafke v Pragi, in dr. Štefan Vevar, prevajalec Kafkovih del v slovenski jezik.

Program simpozija:

11.00 – 13.00
dr. Štefan Vevar: Prevodne implikacije Kafkove pisave v perspektivi slovenskega prevoda
dr. Neva Šlibar: Kafka, stripi in mladina
dr. Roland Reuß: Duh črke. Kafkova pisava.

13.00 – 14.00: odmor

14.00 – 15.30
dr.Tadej Troha: Kafka in dogodek
dr. Josef Čermák: Recepcija Kafkovih del na Češkem

15.30 – 16.00: odmor

16.00 – 17.00
dr. Janko Ferk: Sodnik(i) v Kafkovem procesu
dr. Reiner Stach: “Zakaj je Kafka pustil svoja dela obležati. Pripombe k literarnemu fragmentu.”

Povezuje: dr. Tadej Troha

V sodelovanju z revijo Sodobnost.
Vstop na dogodek je brezplačen.

Delavnica za študente Filozofske in Teološke fakultete

Samostojno podjetništvo kot alternativna oblika zaposlitve

Dragi študenti, drage študentke,

v torek, 21.2.2012 bo na Filozofski fakulteti potekala brezplačna delavnica. Namenjena je vsem, ki po končanem študiju razmišljajo ne le o zaposlitvi v podjetju,  ampak jih zanima možnost registracije lastnega podjetja in samozaposlitev v svojem podjetju. Na delavnici se bo v prvem delu diskutiralo o dilemi ali je bolje za študenta, da se zaposli v podjetju ali naj se samozaposli.

Več informacij dobite tu.
Kdaj: torek, 21. 2. 2012
Kje: Filozofska fakulteta, Aškerčeva 2, Modra soba (5. nadstropje)
Ura: od 10:00 do 13:30

Na delavnico se morate predhodno prijaviti, saj je število mest omejeno. Prijave se bodo zbirale do vključno  17.2. 2012 do 12.00 oz. do zasedbe prostih mest.
PRIJAVA

RAZPIS za praktično usposabljanje ERASMUS

Dragi študenti, drage študentke,

tudi letos je Univerza v Ljubljani objavila razpis ERASMUS praktično usposabljanje za leto 2012/2013. Prijavijo se lahko študentje, ki izpolnjujejo minimalne pogoje, določene s strani Evropske komisije.

  1. Študenti lahko v tujini bivajo najmanj 3 mesece in največ 1 leto.
  2. Mobilnost za prakso lahko izvajajo le nosilke razširjene Ersmus univerzitetne liste.
  3. Prijavijo se lahko vsi studenti, ki so vpisani na UL.
  4. Študenti morajo imeti pred odhodom v tujino urejeno prijavno dokumentacijo in pripadajoči dogovor o usposabljanju, ki ga potrdita članica in delodajalec.
  5. Praktično usposabljanje je mogoče na partnerskih institucijah in organizacijah v tujini. Prakse ni mogoče opravljati na predstavništvih Evropske komisije, slovenskih predstavništvih ali slovenskih podjetjih.

Predvidevamo, da bo finančna pomoč za ERASMUS praktično usposabljanje omejena na največ 4 mesece.

Več o praksah najdete tu:

Mednarodna pisarna FF

ERASMUS Uni LJ

Vsi zainteresirani izpolnite priloženi obrazec in ga oddajte na oddelek do datuma, ki ga določi le-ta. Oddelki morajo prijave izbranih kandidatov oddati Mednarodni pisarni FF do najkasneje 22.2. 2012.

Prijeten pozdrav.

Literarni diskurz

Vabimo Vas, da se udeležite literarnega diskurza na temo Alpe, ki bo potekal v sredo, 11.1.2012 med 10:00 – 12:00 , 14:00 – 16:00 in 17:00 – 19:00 v modri sobi (5. nadstropje) na Filozofski Fakulteti (Aškerčeva 2).

Josef Winkler, Francesco Micieli ter Thomas Willmann, torej trije nadvse zanimivi avtorji, bodo brali odlomke iz svojih del ter predstavili temo z različnih zornih kotov. Sledi pa seveda prijetno druženje ob dobrem kozarcu vina.

Vljudno vabljeni!

Debatni klub Filozofske fakultete

Dragi študenti, drage študentke,

s pričetkom novega študijskega leta se vam ponuja obilica možnosti za spletanje novih prijateljstev, širitev obzorij, odkrivanje skritih talentov ter razvijanje uporabnih spretnosti.

Debatni klub Filozofske fakultete vam omogoča vse to in še več. Ne dovolite, da vam takšna možnost uide!

V debatnem klubu se goji oblika komunikacije, v kateri se soočita dve nasprotujoči si, dobro argumentirani ter zanimivo predstavljeni stališči.

Predstavitvena debata bo na ogled v ponedeljek, 17.10.2011, ob 19:40, v predavalnici 18. Izkušeni debaterji bodo soočili mnenja na trditev:

Študij humanistike je slaba naložba za prihodnost.

Dogodku sledijo odgovori na vprašanja  ter komentaje, nato pa bodo srečanja potekala vsak ponedeljek ob 19:40 v predavalnici 02.

Podrobnejše informacije dobite tu: Vabilo

Vljudno vabljeni!

Srečanje s Claudiom Magrisom

Spoštovani,

v sredo, 1. junija ob 19. uri vas vabimo v Trubarjevo hišo literature na Stritarjevo 7 v Ljubljani na srečanje s tržaškim pisateljem, germanistom in esejistom Claudiom Magrisom.

Vstop je prost.

Več o dogodkih na: www.trubarjevahisaliterature.si

Vsi dogodki v Trubarjevi hiši literature so brezplačni. Hiša je odprta od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure in ob sobotah od 10. do 14. ure ter v času kulturnih prireditev.

Vabljeni!

Brezplačne delavnice

– ČUSTVENA INTELIGENCA PRI ŠTUDIJU, ki bo 6. junija od 9.30 do 12.30 na Filozofski fakulteti v Modri sobi (5. nadstropje, soba 526). Prijave sprejemamo do vključno 1. junija na naslov: urska.gruden@uni-lj.si.
– PREMAGOVANJE STRESA PRED IZPITOM, ki bo 8. junija od 10.00 do 13.00 na Filozofski fakulteti v predavalnici 325 (3. nadstropje). Prijave sprejemamo do vključno 5. junija na naslov: urska.gruden@uni-lj.si.

Se vidimo na delavnicah.

Urška Gruden, univ.dipl. ped., spec.